Czwartek, 21 Września 2017   imieniny: Hipolit, Mateusz, Daria
Rejestracja Witaj: Gościu, Zaloguj się
 
 
Strona główna Wiadomości Wydarzenia Zdjęcia Wideo Baza firm Ogłoszenia Pogoda Dodaj własne ogłoszenie Dodaj wizytówkę firmy Dodaj własny artykuł Dodaj własne zdjęcia Dodaj własny film
 

Sztuka serwowania deserów lodowych

Data publikacji: 2017-08-30, Data modyfikacji: 2017-08-30
A A ADrukuj
Dodaj do:nkFacebookWykopmyspace 
 
Sztuka serwowania deserów lodowych

Lody w Polsce cieszą się coraz większą popularnością. W 2016 roku według statystyk Polak wydał na zimne desery około 45,20 zł, czyli dwa złote więcej niż we wcześniejszym roku. Czy jednak potrafimy atrakcyjnie podać lodowy deser?

Zanim stworzono pierwszy wafelek, lody serwowano w szklanych naczyniach lub po prostu w woskowanym papierze. Za wynalazcę chrupiącego rożka uważa się Włocha Marchiony’ego, który stworzył go w 1860 roku. Podobny pomysł miał także E.A. Hamwi podczas targów w St. Louis w 1904 roku, kiedy rolował wafle dla sprzedawcy z sąsiedniego stoiska, któremu zabrakło talerzy.

Jak jest teraz?

Istotny dla finalnego efektu podania lodów jest wybór naczynia. – Lody mogą być podawane w sposób tradycyjny lub bardziej nowoczesny. W pierwszym przypadku słodki posiłek przygotujmy w pucharku lub kielichu. W razie wątpliwości, który z nich będzie najbardziej odpowiedni, polecamy porcelanowe pucharki z ręcznym zdobieniem, które na specjalne zamówienie marki Bracia Koral przygotowały Polskie Fabryki Porcelany Ćmielów i Chodzież S.A. Serwowany w nich deser nabierze unikatowego, eleganckiego charakteru – mówi Piotr Gąsiorowski, Dyrektor Marketingu PPL Koral, właściciela marki Bracia Koral – Lody Jak Dawniej.

- Lody możemy także podać na talerzu, który stwarza przestrzeń do eksperymentowania i finezyjnego układania lodów, owoców czy dodatków do deseru. Po prawej stronie talerza umieszczamy łyżeczkę, najlepiej ułożoną na serwetce. Jeśli chcemy podać chłodny deser w bardziej innowacyjny sposób, możemy na wzór metody ze starożytnego Rzymu ukryć lody w owocu. Jako naturalne naczynie świetnie sprawdzi się arbuz, ananas czy melon – dodaje Gąsiorowski.

Moc dodatków

Do dekoracji deserów posłużą płatki migdałowe lub wiórki kokosowe, a także tarta czekolada lub rodzynki. Naturalny smak, a jednocześnie atrakcyjną dekorację uzyskamy, dodając posiekane owoce np. truskawki, jagody czy wiśnie. Ciekawe inspiracje możemy również zaczerpnąć z kuchni tajskiej, w której do lodów są dodawane kwiaty np. świeże storczyki. Dla miłośników słodkich dodatków sprawdzą się także czekoladowe ozdoby np. listki czy pałeczki.

Wybierając lody do deseru, warto zwrócić uwagę na temperaturę, w jakiej są przechowywane. Te, które spożywamy, powinny mieć -5 stopi. Wówczas uzyskają najlepszą konsystencję i smak. Lody przetrzymywane zbyt długo w zamrażarce są trudne do dzielenia i jedzenia. Z kolei zbyt roztopione mogą stracić swój atrakcyjny wygląd i smak. Kunsztownymi ozdobami deseru będą także bezy, kruche ciasteczka lub wetknięte w jego środek wafelki o różnych kształtach.  

Marka Bracia Koral - Lody Jak Dawniej zadebiutowała na rynku w sezonie 2014 z okazji jubileuszu 35-lecia działalności Przedsiębiorstwa Produkcji Lodów Koral. Obecnie w portfolio marki dostępnych jest przeszło 50 produktów - oferta obejmuje zarówno lody impulsowe, familijne jak i lody na gałki do segmentu HoReCa. Systematycznie i znacząco zwiększając udziały w rynku, marka Bracia Koral - Lody Jak Dawniej oferuje konsumentom oryginalne kompozycje smakowe przygotowywane z najwyższej jakości surowców opartych na specjalnie wyselekcjonowanych recepturach. Puszysta śmietanka, prawdziwe masło, najlepszej jakości kakao, belgijska czekolada, najwyższej klasy bakalie oraz porcje świeżych i soczystych owoców to składniki, dzięki którym lody Bracia Koral choć tworzone dziś, smakują jak dawniej.

Bracia Koral, Źródło artykułu: Bracia Koral
 
Komentarze
Brak komentarzy, Twój może być pierwszy!
Autor:
Kod z obrazka:
Puste pole z komentarzem
Puste pole z podpisem
loading...
Wyszukaj
 

 Ważne telefony w Głogowie

ZDROWIE
     
Pogotowie ratunkowe 999 lub 112
     
Pogotowie Ratunkowe w Legnicy. Filia 76 835 59 24


 
Głogowski Szpital Powiatowy 76 837 32 11
     
BEZPIECZEŃSTWO
     
Policja 997 lub 112
     
Komenda Powiatowa Policji w Głogowie 76 727 72 00
     
Straż Miejska 986
     
Straż Pożarna 998 lub 112
     
Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Głogowie 76 835 77 14
     
URZĘDY / INSTYTUCJE LOKALNE
     
Urząd Miasta Głogów 76 7265 406
     
Starostwo Powiatowe w Głogowie 76 728 28 00
     
Sąd Rejonowy w Głogowie 76 833 44 17
     
Prokuratura Rejonowa w Głogowie 76 727 15 00
     
Powiatowy Urząd Pracy w Głogowie 76 727 55 55
     
Urząd Skarbowy w Głogowie 76 727 24 00
     
Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Głogowie 76 834 10 03
     
SŁUŻBY TECHNICZNE
     
Pogotowie energetyczne 991
     
Pogotowie gazowe 992
     
Pogotowie ciepłownicze 993
     
Pogotowie wodno-kanalizacyjne 994
     
KULTURA
     
Miejski Ośrodek Kultury w Głogowie 76 833 41 40
 

Biblioteka Publiczna Miejska w Głogowie 76 726 56 22
     
TRANSPORT
     
KM Głogów 76 7451 200



Intertrans PKS Głogów 76 833 43 21
_______________________________________________________
Dodaj artykuł
 




Brak sond
 
Newsletter
Bądź na bieżąco z nadchodzącymi imprezami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.
 
 

Powiat głogowski – powiat w północnej części województwa dolnośląskiego ze stolicą w Głogowie. W jego skład wchodzą gminy: Głogów, Jerzmanowa, Kotla, Pęcław oraz Żukowice. Powierzchnia powiatu wynosi 443,06 km kw.

Atrakcje turystyczne stanowią: Równoleżnikowa Pradolina Głogowska, piesze trasy turystyczne („Po Grzbiecie Dalkowskim” i „Śladami Edwarda Stachury”) oraz rowerowe trasy turystyczne („Szlakiem Odry” i „Szlakiem romańskich i gotyckich kościołów”). Do zabytków zaliczają się: Zamek Głogowski z Wieżą Głodową, średniowieczne mury obronne czy pozostałości twierdzy nowożytnej.

Z racji bogactwa miedzi tutejsza gospodarka oparta jest głównie na przemyśle miedziowym; ziemie powiatu bogate są także w inne kopaliny, które mogą przyczynić się do dalszego rozwoju przemysłu wydobywczego. Urodzajne gleby powiatu zaś sprzyjają leśnictwu oraz rozwoju rolnictwa.

Przez powiat przebiega droga krajowa nr 12.

 

Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola