Czwartek, 18 Stycznia 2018   imieniny: Piotr, Małgorzata
Rejestracja Witaj: Gościu, Zaloguj się
 
 
Strona główna Wiadomości Wydarzenia Zdjęcia Wideo Baza firm Ogłoszenia Pogoda Dodaj własne ogłoszenie Dodaj wizytówkę firmy Dodaj własny artykuł Dodaj własne zdjęcia Dodaj własny film
 

Słodzimy mniej, ale spożywamy więcej cukru

Data publikacji: 2017-09-26, Data modyfikacji: 2017-09-26
A A ADrukuj
Dodaj do:nkFacebookWykopmyspace 
 
Słodzimy mniej, ale spożywamy więcej cukru

Spożycie cukru w polskich gospodarstwach jest coraz mniejsze. Z danych GUS wynika, że w 2016 roku jedna osoba w gospodarstwie domowym konsumowała przeciętnie nieco ponad kilogram cukru miesięcznie. Oznacza to, że w ciągu 10 lat, średnie spożycie cukru w gospodarstwach domowych, w przeliczeniu na jedną osobę, zmniejszyło się aż o pół kilograma, czyli o jedną trzecią. Jednak mimo mniejszych zakupów cukru pod czystą postacią, jego całkowite spożycie wzrasta, szczególnie w formie wyrobów bardziej przetworzonych.

– Największym spożyciem cukru, wśród podstawowych grup gospodarstw domowych, w przeliczaniu na jedną osobę, charakteryzują się gospodarstwa domowe rolników. W 2016 roku było ono na poziomie o dwie trzecie większym niż w gospodarstwach ogółem. Wyższy od przeciętnej poziom spożycia, obserwowany był również w gospodarstwach emerytów i rencistów – 16,7 kg rocznie na osobę, wobec 12,1 kg w gospodarstwa domowych ogółem – mówi Paweł Wyrzykowski, ekspert ds. rynków rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas. – Z kolei najmniejsze ilości w przeliczeniu na jedną osobę (8,4 kg rocznie) konsumowane były w gospodarstwach, w których podstawowym źródłem utrzymania jest własna działalność. Zdecydowanie więcej cukru nabywają mieszkańcy wsi, o około pół kilograma miesięcznie na osobę więcej, niż mieszkańcy miast – dodaje Paweł Wyrzykowski.

Warto jednak zauważyć, że nie obserwuje się wyraźnej zależności między poziomem dochodów gospodarstw domowych a poziomem spożycia cukru. Tylko w grupie 20 proc. gospodarstw o najwyższych dochodach poziom spożycia cukru był o 11 proc. mniejszy od średniej.

Cukier już nas nie krzepi?

Spadek poziomu spożycia cukru w gospodarstwach domowych to efekt zmieniającego się stylu życia. Zmiany wielkości konsumpcji cukru skorelowane są w pewnym stopniu ze zmianami spożycia mąki. Oprócz tego, że słodzimy mniej, to również pieczemy mniej ciast, czy przyrządzamy mniej konfitur.

Mimo mniejszej konsumpcji cukru pod czystą postacią, jego całkowite spożycie wzrasta. W 2016 roku wyniosło średnio 42,3 kg na mieszkańca rocznie, czyli o 4 proc. więcej niż w 2015 roku i o 10 proc. więcej niż średnio w latach 2005-2007. Dane te tylko potwierdzają, że obecnie cukier coraz częściej kupujemy w wyrobach bardziej przetworzonych.

Nowe regulacje na rynku cukru wpłyną na cenę cukru

Rynek cukru czekają za kilka dni duże zmiany. Od 1 października 2017 roku przestaje obowiązywać unijny mechanizm kwotowania produkcji cukru. W rezultacie w sezonie 2017/2018 produkcja buraków cukrowych oraz cukru we Wspólnocie powinna znacząco się zwiększyć. Podobne tendencje spodziewane są również w Polsce. Czynniki te mogą wpłynąć w najbliższych miesiącach na obniżki cen cukru na półkach sklepowych. Według GUS, w sierpniu 2017 roku za kilogram cukru białego kryształ płaciliśmy średnio 3,07 zł, czyli o 1,9 proc. mniej niż w lipcu br. i o 3,2 proc. mniej niż w grudniu 2016 roku.

Zdaniem analityków Banku BGŻ BNP Paribas można spodziewać się, że  cukier na rynku unijnym relatywnie potanieje wobec innych substancji słodzących wykorzystywanych przy produkcji żywności,  i bilansowe spożycie cukru białego w Polsce wzrośnie.

Bank BGŻ BNP Paribas, Źródło artykułu: infowire.pl
 
Komentarze
Brak komentarzy, Twój może być pierwszy!
Autor:
Kod z obrazka:
Puste pole z komentarzem
Puste pole z podpisem
loading...
Wyszukaj
 

 Ważne telefony w Głogowie

ZDROWIE
     
Pogotowie ratunkowe 999 lub 112
     
Pogotowie Ratunkowe w Legnicy. Filia 76 835 59 24


 
Głogowski Szpital Powiatowy 76 837 32 11
     
BEZPIECZEŃSTWO
     
Policja 997 lub 112
     
Komenda Powiatowa Policji w Głogowie 76 727 72 00
     
Straż Miejska 986
     
Straż Pożarna 998 lub 112
     
Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Głogowie 76 835 77 14
     
URZĘDY / INSTYTUCJE LOKALNE
     
Urząd Miasta Głogów 76 7265 406
     
Starostwo Powiatowe w Głogowie 76 728 28 00
     
Sąd Rejonowy w Głogowie 76 833 44 17
     
Prokuratura Rejonowa w Głogowie 76 727 15 00
     
Powiatowy Urząd Pracy w Głogowie 76 727 55 55
     
Urząd Skarbowy w Głogowie 76 727 24 00
     
Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Głogowie 76 834 10 03
     
SŁUŻBY TECHNICZNE
     
Pogotowie energetyczne 991
     
Pogotowie gazowe 992
     
Pogotowie ciepłownicze 993
     
Pogotowie wodno-kanalizacyjne 994
     
KULTURA
     
Miejski Ośrodek Kultury w Głogowie 76 833 41 40
 

Biblioteka Publiczna Miejska w Głogowie 76 726 56 22
     
TRANSPORT
     
KM Głogów 76 7451 200



Intertrans PKS Głogów 76 833 43 21
_______________________________________________________
Dodaj artykuł
 




Brak sond
 
Newsletter
Bądź na bieżąco z nadchodzącymi imprezami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.
 
 

Powiat głogowski – powiat w północnej części województwa dolnośląskiego ze stolicą w Głogowie. W jego skład wchodzą gminy: Głogów, Jerzmanowa, Kotla, Pęcław oraz Żukowice. Powierzchnia powiatu wynosi 443,06 km kw.

Atrakcje turystyczne stanowią: Równoleżnikowa Pradolina Głogowska, piesze trasy turystyczne („Po Grzbiecie Dalkowskim” i „Śladami Edwarda Stachury”) oraz rowerowe trasy turystyczne („Szlakiem Odry” i „Szlakiem romańskich i gotyckich kościołów”). Do zabytków zaliczają się: Zamek Głogowski z Wieżą Głodową, średniowieczne mury obronne czy pozostałości twierdzy nowożytnej.

Z racji bogactwa miedzi tutejsza gospodarka oparta jest głównie na przemyśle miedziowym; ziemie powiatu bogate są także w inne kopaliny, które mogą przyczynić się do dalszego rozwoju przemysłu wydobywczego. Urodzajne gleby powiatu zaś sprzyjają leśnictwu oraz rozwoju rolnictwa.

Przez powiat przebiega droga krajowa nr 12.

 

Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola