Belka
Wtorek, 19 Marca 2024   imieniny: Bogdan, Marek
Rejestracja Witaj: Gościu, Zaloguj się
 
Belka
 
 

Słodzimy mniej, ale spożywamy więcej cukru

Data publikacji: 2017-09-26, Data modyfikacji: 2017-09-26
A A AWydrukDrukuj  
 
Słodzimy mniej, ale spożywamy więcej cukru

Spożycie cukru w polskich gospodarstwach jest coraz mniejsze. Z danych GUS wynika, że w 2016 roku jedna osoba w gospodarstwie domowym konsumowała przeciętnie nieco ponad kilogram cukru miesięcznie. Oznacza to, że w ciągu 10 lat, średnie spożycie cukru w gospodarstwach domowych, w przeliczeniu na jedną osobę, zmniejszyło się aż o pół kilograma, czyli o jedną trzecią. Jednak mimo mniejszych zakupów cukru pod czystą postacią, jego całkowite spożycie wzrasta, szczególnie w formie wyrobów bardziej przetworzonych.

– Największym spożyciem cukru, wśród podstawowych grup gospodarstw domowych, w przeliczaniu na jedną osobę, charakteryzują się gospodarstwa domowe rolników. W 2016 roku było ono na poziomie o dwie trzecie większym niż w gospodarstwach ogółem. Wyższy od przeciętnej poziom spożycia, obserwowany był również w gospodarstwach emerytów i rencistów – 16,7 kg rocznie na osobę, wobec 12,1 kg w gospodarstwa domowych ogółem – mówi Paweł Wyrzykowski, ekspert ds. rynków rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas. – Z kolei najmniejsze ilości w przeliczeniu na jedną osobę (8,4 kg rocznie) konsumowane były w gospodarstwach, w których podstawowym źródłem utrzymania jest własna działalność. Zdecydowanie więcej cukru nabywają mieszkańcy wsi, o około pół kilograma miesięcznie na osobę więcej, niż mieszkańcy miast – dodaje Paweł Wyrzykowski.

Warto jednak zauważyć, że nie obserwuje się wyraźnej zależności między poziomem dochodów gospodarstw domowych a poziomem spożycia cukru. Tylko w grupie 20 proc. gospodarstw o najwyższych dochodach poziom spożycia cukru był o 11 proc. mniejszy od średniej.

Cukier już nas nie krzepi?

Spadek poziomu spożycia cukru w gospodarstwach domowych to efekt zmieniającego się stylu życia. Zmiany wielkości konsumpcji cukru skorelowane są w pewnym stopniu ze zmianami spożycia mąki. Oprócz tego, że słodzimy mniej, to również pieczemy mniej ciast, czy przyrządzamy mniej konfitur.

Mimo mniejszej konsumpcji cukru pod czystą postacią, jego całkowite spożycie wzrasta. W 2016 roku wyniosło średnio 42,3 kg na mieszkańca rocznie, czyli o 4 proc. więcej niż w 2015 roku i o 10 proc. więcej niż średnio w latach 2005-2007. Dane te tylko potwierdzają, że obecnie cukier coraz częściej kupujemy w wyrobach bardziej przetworzonych.

Nowe regulacje na rynku cukru wpłyną na cenę cukru

Rynek cukru czekają za kilka dni duże zmiany. Od 1 października 2017 roku przestaje obowiązywać unijny mechanizm kwotowania produkcji cukru. W rezultacie w sezonie 2017/2018 produkcja buraków cukrowych oraz cukru we Wspólnocie powinna znacząco się zwiększyć. Podobne tendencje spodziewane są również w Polsce. Czynniki te mogą wpłynąć w najbliższych miesiącach na obniżki cen cukru na półkach sklepowych. Według GUS, w sierpniu 2017 roku za kilogram cukru białego kryształ płaciliśmy średnio 3,07 zł, czyli o 1,9 proc. mniej niż w lipcu br. i o 3,2 proc. mniej niż w grudniu 2016 roku.

Zdaniem analityków Banku BGŻ BNP Paribas można spodziewać się, że  cukier na rynku unijnym relatywnie potanieje wobec innych substancji słodzących wykorzystywanych przy produkcji żywności,  i bilansowe spożycie cukru białego w Polsce wzrośnie.

Bank BGŻ BNP Paribas, Źródło artykułu: infowire.pl
 
Komentarze
Brak komentarzy, Twój może być pierwszy!
Autor:
Kod z obrazka:
Puste pole z komentarzem
Puste pole z podpisem
Wyszukaj
 
Kreska
Dodaj artykuł
Najnowsze komentarze
 
    Kreska
     




    Brak sond
     
    Newsletter
    Bądź na bieżąco z nadchodzącymi imprezami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.
     
     

    Powiat głogowski – powiat w północnej części województwa dolnośląskiego ze stolicą w Głogowie. W jego skład wchodzą gminy: Głogów, Jerzmanowa, Kotla, Pęcław oraz Żukowice. Powierzchnia powiatu wynosi 443,06 km kw.

    Atrakcje turystyczne stanowią: Równoleżnikowa Pradolina Głogowska, piesze trasy turystyczne („Po Grzbiecie Dalkowskim” i „Śladami Edwarda Stachury”) oraz rowerowe trasy turystyczne („Szlakiem Odry” i „Szlakiem romańskich i gotyckich kościołów”). Do zabytków zaliczają się: Zamek Głogowski z Wieżą Głodową, średniowieczne mury obronne czy pozostałości twierdzy nowożytnej.

    Z racji bogactwa miedzi tutejsza gospodarka oparta jest głównie na przemyśle miedziowym; ziemie powiatu bogate są także w inne kopaliny, które mogą przyczynić się do dalszego rozwoju przemysłu wydobywczego. Urodzajne gleby powiatu zaś sprzyjają leśnictwu oraz rozwoju rolnictwa.

    Przez powiat przebiega droga krajowa nr 12.

     

    Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola